Research School for Economic and Social History

Agenda

5 October 2023
20:00
SPUI25, Spui 25, Amsterdam

13e Jacob van Lenneplezing – ‘De ontdekking van Insulinde: op reis in Nederlands-Indië in de negentiende eeuw’

~ because of scope in Dutch only ~

Op 5 oktober 2023 vindt bij SPUI25 in samenwerking met de Werkgroep de Moderne Tijd en de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam de 13e Jacob van Lenneplezing plaats. Spreker Rick Honings zal dan spreken over het onderwerp ‘De ontdekking van Insulinde: op reis in Nederlands-Indië in de negentiende eeuw’.

In de vroege negentiende eeuw, na de ondergang van de VOC, werd Indië voor het eerst een echte kolonie van Nederland. Vanaf dat moment gingen allerlei soorten reizigers op pad om de binnenlanden van Java, Sumatra en de ‘buitengewesten’ te verkennen: natuuronderzoekers, predikanten, zendelingen, taalgeleerden, ambtenaren, militairen en gelukszoekers, en later ook vrouwen en toeristen. Zij schreven volop reisverhalen om het ‘moederland’ te informeren over het koloniale project. Hoe reisden ze in die periode in Indië?

In deze lezing volgt Rick Honings drie negentiende-eeuwers op hun reis door de kolonie. De natuuronderzoeker Caspar Georg Carl Reinwardt was een van de eersten die na het Engels Tussenbestuur in 1816 de Indonesische archipel verkende. De Oostenrijkse wereldreiziger Ida Pfeiffer begaf zich met gevaar voor eigen leven tussen de ‘koppensnellers’ op Borneo. En de sigarenfabrikant en schrijver Justus van Maurik bezocht Java als een vroege toerist. Welke woorden gebruikten ze om uiting te geven aan hun ervaring van de tropen? Hoe presenteerden ze zichzelf in hun werk? En wat zeggen de publicaties van deze negentiende-eeuwers over hun manier van denken?

De lezing is vrij toegankelijk, maar aanmelding vooraf via de website van SPUI25 is gewenst. De Jacob van Lennep-lezing keert jaarlijks op de eerste donderdag van oktober terug en beoogt de Nederlandse literatuur en cultuur van de negentiende eeuw onder de publieke aandacht te brengen.

MEER INFO