Research School for Economic and Social History

Agenda

9 December 2022
09:30 - 18:00
Doelenzaal, Universiteitsbibliotheek (Singel 425), Amsterdam

Jaarcongres ‘Oorlog op afstand. De Lage Landen tussen neutraliteit en betrokkenheid’ (aanmelden tot 30 november 2022)

~ because of scope, only in Dutch ~

Op 9 december 2022 organiseert de werkgroep De Moderne Tijd haar jaarcongres. Het thema voor 2022 luidt ‘Oorlog op afstand. De Lage Landen tussen neutraliteit en betrokkenheid’.

Dat de regeringen van Nederland en België in grote Europese conflicten geen partij kozen, betekende niet dat oorlogen op afstand de bevolking van beide landen onverschillig liet. Integendeel, dit congres laat zien hoe formele afzijdigheid gepaard kon gaan met een sterke publieke betrokkenheid. Op welke manieren werd door diverse groepen aan dit engagement vorm gegeven? Wat waren de beweegredenen van burgers om zich in te zetten voor humanitaire hulp? Hoe beïnvloedde ‘de oorlog van anderen’ het publiek debat en hoe werd het verbeeld in de populaire cultuur? Door op deze vragen een antwoord te geven beoogt het programma niet alleen de veelzijdigheid en veranderlijkheid van de publieke betrokkenheid bij ‘oorlogen op afstand’ in kaart te brengen, maar tevens inzicht te krijgen in de rekbaarheid van het neutraliteitsbegrip in de Lage Landen.

Zie voor de toegangsprijs (inclusief lunch) onderstaande knop voor meer info, voor studenten en promovendi geldt een gereduceerd tarief. Aanmelden is mogelijk tot 30 november 2022 per e-mail via dr. Marjet Dolstra.

Volledige info (pdf)