Research School for Economic and Social History

News

Boek ‘De grootste slavenhandelaren van Amsterdam’ (Ramona Negrón & Jessica den Oudsten)

~ because of scope, in Dutch only ~

Op 23 augustus 2022 is bij Walburg Pers het boek De grootste slavenhandelaren van Amsterdam. Over Jochem Matthijs en Coenraad Smitt van Posthumus-promovendi Ramona Negrón en Jessica den Oudsten verschenen.

De jaren 1730-1740 vormen een keerpunt in de Nederlandse slavernijgeschiedenis: de West-Indische Compagnie verliest haar monopolie op de trans-Atlantische slavenhandel, waarop verschillende handelaren in de Republiek besluiten hun schepen in te zetten voor de private slavenhandel. Zo ook Jochem Matthijs en Coenraad Smitt. In ruim dertig jaar tijd verschepen ze tussen 11.000 en 13.000 tot slaaf gemaakte mensen van West-Afrika naar de Cariben.

Ramona Negrón en Jessica den Oudsten vertellen aan de hand van de reis van een van de eerste private slavenschepen, ’t Gezegende Suikerriet (1743-1745), het tot nu toe onbekende verhaal van de slaafgemaakte mensen en de bemanningsleden aan boord, de betrokken plantage-eigenaren in Suriname en de werkwijze van Amsterdams grootste slavenhandelaren.

Het N.W. Posthumus Instituut complimenteert beide auteurs van harte met het verschijnen van deze publicatie.


Uitgeversinfo