Research School for Economic and Social History

Positions

Bijzonder hoogleraar Gelderse Geschiedenis (0,2 fte, 3 jaar; Radboud Universiteit) – deadline 21 oktober 2024

~ because of scope and required proficiency only in Dutch ~

Vanwege emeritaat van de huidige bijzonder hoogleraar Gelderse Geschiedenis zoekkt de Radboud Universiteit een opvolger als bijzonder hoogleraar Gelderse Geschiedenis (0,2 fte, 3 jaar).

De bijzonder hoogleraar Gelderse Geschiedenis onderzoekt (aspecten van) de geschiedenis van Gelderland en levert  een bijdrage aan de doelstellingen van de provincie op het gebied van erfgoed en cultuur, maakt de resultaten van dit onderzoek breed toegankelijk, verzorgt daarnaast verzorg academisch onderwijs op het gebied van de Gelderse Geschiedenis en levert een bijdrage aan de goede band tussen universiteit en provincie.

De bijzonder hoogleraar zal, specifiek voor de provincie Gelderland, een belangrijke rol gaan spelen bij de totstandkoming en de uitvoering van de zogenaamde ‘Regionale Onderzoeksagenda’: een plan dat sinds 2023 vanuit de universiteit samen met erfgoedinstellingen uit Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg wordt ontwikkeld om meer van elkaars expertise en netwerken te kunnen profiteren.

Binnen de bijzondere leeropdracht Gelderse Geschiedenis staan drie thema’s centraal: publieksgeschiedenis, (regionale) identiteit en grenzen van Gelderland. In de periode 2025-2027 zal de bijzonder hoogleraar middels eigen onderzoek, dat van junior-onderzoekers en dat van vrijwilligers in lokaalhistorische verenigingen en vanuit een Gelders perspectief richten op nog te kiezen thema’s. Deze thema’s zijn nadrukkelijk bedoeld om aan te sluiten bij de zwaartepunten van lopend wetenschappelijk onderzoek in het Radboud Institute for Culture and History en om in het verlengde van de vierdelige boekenreeks Het Verhaal van Gelderlandsamen met burgers in en rond lokaalhistorische verenigingen de geschiedenis van de provincie verder uit te diepen en betekenisvol te maken voor de samenleving vandaag de dag.

Sollicitaties dienen uiterlijk 21 oktober 2024 ontvangen te zijn.

VOLLEDIGE VACATURE