Research School for Economic and Social History

Positions

PhD ‘Van slavernij naar burgerrechten in Suriname’ (KITLV-KNAW) – deadline 16 juni 2024

~ because of required proficiency in Dutch only ~

Binnen het VIDI-onderzoeksproject ‘How slaves became citizens: Proto-citizenship, empowerment, and inequality in the Age of Emancipation, 1770-1930’ onder leiding van dr. Karwan Fatah-Black is een vacature voor een promovendus voor het promotie-onderzoek ‘Van slavernij naar burgerrechten in Suriname’. Dit promotie-onderzoek over Suriname is gericht op het vergelijken van emancipatiestrijd en burgerschapspraktijken in de regio’s Commewijne, Para en Paramaribo. De drie regio’s vormden het economische hart van Suriname in de tijd van de slavernij. Op welke manieren hebben mensen zich hier verzet? En hoe vonden gemeenschappen een weg naar vrijheid en autonomie?

Op basis van theoretische inzichten uit de regio en documenten in archieven in Suriname en Nederland zal de PhD zoeken naar antwoorden op deze vragen en bijdragen aan lokale en internationale discussies over slavernij en emancipatie. Het onderzoek kan zowel voltijds (1,0 fte in vier jaar) of deeltijd (0,8 fte in vijf jaar) worden uitgevoerd en moet resulteren in een academisch proefschrift.

Kandidaten dienen te beschikken over een MA of RMA in geschiedenis, antropologie, sociologie of aangrenzende discipline; mocht de kandidaat in de afrondende fase van de opleiding zijn dan is het mogelijk een voldoendeverklaring van de begeleider in te dienen. Ervaring met archiefonderzoek, digitale verwerking van onderzoeksresultaten en community engagement zijn een pré.

Sollicitaties dienen uiterlijk 16 juni 2024 via de webportal van de Universiteit Leiden ingediend te zijn.

MEER INFO EN SOLLICITEREN