Research School for Economic and Social History

Positions

PhD Historisch onderzoek ‘Levensloop en ‘ouderen’ in medische literatuur en beleid’ (Universiteit Leiden) – deadline 19 mei 2024

~ because of scope and required proficiency in Dutch only ~

Op het Instituut van Geschiedenis van de Universiteit Leiden wordt in het kader van een Startersbeurs-project ‘Human Development and Its outliers: A Global Microhistory’ (o.l.v. dr. Isaac Scarborough, dr. Paul van Trigt en dr. Evelien Walhout), de komende jaren een wetenschappelijk onderzoek verricht naar (inter)nationale discoursen omtrent de ontwikkeling van de menselijke levensloop, levensduur en meer specifiek naar ‘veroudering’, in historisch en vergelijkend perspectief. Voor het onderzoek binnen dit project zoekt het Instituut per 1 september 2024 een promovendus (PhD kandidaat).

Het project beoogt een vergelijkend onderzoek naar twintigste-eeuwse modellen van de menselijke levensloop, zoals deze vorm kregen in verschillende contexten, bijvoorbeeld via socialistische en kapitalistische opvattingen in zowel Oost- als West-Europa. Hoe ontwikkelden deze modellen zich, welke ontwikkelingsstadia werden gedefinieerd, en bestonden er ideeën over de ‘juiste’ c.q. standaardlevensloop? Rekening houdend met de culturele, sociale en economische context waarin deze modellen werden ontwikkeld, wordt tevens bestudeerd hoe werd omgegaan met ‘afwijkingen’ – d.w.z. individuen die afweken van de standaardontwikkeling vanwege leeftijd, handicap, fysieke of mentale capaciteit – en hoe deze in- dan wel uitgesloten werden. Ten slotte richt het onderzoek zich op de vraag hoe verschillende modellen elkaar in de loop van de twintigste eeuw hebben beïnvloed en welke invloed deze modellen – en hun onderlinge interacties – hebben gehad op opvattingen en programma’s van medische en maatschappelijke zorg.

De commissie zoekt een kandidaat die zich wil richten op de geschiedenis van ‘ouderen’ in Nederland in relatie tot de levensloop, toenemende levensverwachting, vergrijzing en (chronische) ziekten. De kandidaat onderzoekt deze belangstelling door middel van gehanteerde (‘westerse’) discoursen in Nederlandse medische tijdschriften, zoals Medisch Contact en het Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, en nationale beleidsadviesrapporten alsmede hun onderlinge samenhang in de lange twintigste eeuw.

Sollicitaties dienen uiterlijk 19 mei 2024 ingediend te zijn via het sollicitatieportal van de Universiteit Leiden.

MEER INFO